Kan je een elektrische auto jumpstarten?

Kan je een elektrische auto jumpstarten?

Elektrische auto's worden steeds populairder en zijn tegenwoordig alomtegenwoordig op onze wegen. Hoewel dit type voertuig steeds meer ingeburgerd raakt, maken sommige bestuurders zich nog steeds zorgen over eventuele problemen die kunnen ontstaan, zoals het zonder stroom komen te zitten. Een belangrijke vraag die vaak wordt gesteld, luidt: "Kan je een elektrische auto jumpstarten, net als een auto met een traditionele verbrandingsmotor?"

In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en dieper ingaan op de verschillen tussen elektrische auto's en voertuigen met verbrandingsmotoren.

Hoe werkt een elektrische auto?

Om te begrijpen waarom elektrische auto's al dan niet kunnen worden gejumpstart, is het essentieel om eerst te weten hoe ze werken en hoe deze auto's zich onderscheiden van traditionele voertuigen. In tegenstelling tot auto's met verbrandingsmotoren, die op benzine of diesel werken, zijn elektrische auto's 100% afhankelijk van een batterij voor hun werking. Deze batterij drijft een elektromotor aan, die op zijn beurt de wielen van het voertuig aandrijft.

Hier zijn enkele van de belangrijkste componenten van een elektrische auto:

  • Elektromotor: Dit is het hart van de elektrische auto en zorgt voor de aandrijving van de wielen van het voertuig.
  • Accupakket: Dit levert de nodige elektrische energie om de elektromotor te laten werken.
  • Regelaar: Dit apparaat regelt de kracht die de batterij levert aan de elektromotor, afhankelijk van het gaspedaal.
  • Laadsysteem: Een belangrijk onderdeel van het voertuig dat ervoor zorgt dat de batterij efficiënt wordt opgeladen, zowel thuis als bij openbare laadstations.

Het verschil tussen het jumpstarten van een elektrische auto en een auto met een verbrandingsmotor

Auto's met verbrandingsmotoren kunnen worden gejumpstart wanneer de accu leeg is. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een externe energiebron, zoals een andere auto of een jumpstarter. Door de zwakke accu op te laden met elektrische energie, wordt deze tijdelijk sterk genoeg om de motorstarter te activeren, die op zijn beurt de brandstofmotor start. Eenmaal lopende, laadt de brandstofmotor zelf de accu verder op.

Elektrische auto's werken anders en kunnen daarom niet op dezelfde manier worden gejumpstart als traditionele voertuigen. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat ze geen verbrandingsmotor hebben die op gang moet worden gebracht. In plaats daarvan zijn elektrische auto's afhankelijk van de kracht van hun batterij om in beweging te blijven, dus ze hebben een andere methode nodig om opgeladen te worden.

Waarom kan je een elektrische auto niet op dezelfde manier jumpstarten als een auto met een verbrandingsmotor?

De meeste elektrische auto's hebben een 12V accu, net als een traditioneel voertuig. Echter, bij een elektrische auto wordt deze 12V accu gebruikt om de auto accessoires, zoals verlichting, radio, en airconditioning, van stroom te voorzien en niet om de elektromotor aan te drijven.

Jumpstarten is bij een elektrische auto niet mogelijk, omdat er veel meer stroom nodig is om het voertuig in beweging te krijgen dan wat een standaard jumpstarter of een andere auto in staat is om te leveren.

Wat moet je doen als je elektrische auto zonder stroom komt te zitten?

Als je elektrische auto zonder stroom komt te zitten, zijn er enkele opties om hem weer op te laden. De meest voor de hand liggende keuze is het gebruik van een laadpaal of laadstation. Deze laadpunten voorzien je auto van de benodigde elektriciteit om hem weer in beweging te krijgen.

Een andere optie is het thuis opladen van je auto door hem aan te sluiten op een standaard stopcontact. Hoewel dit een langzamer proces is dan opladen bij een laadpaal, is het nog steeds een effectieve manier om de batterij van je elektrische auto op te laden.

In het geval dat je elektrische auto zonder stroom komt te zitten en je bent ver van een laadstation of stopcontact, is het beste om de auto te laten slepen naar een locatie waar je hem kunt opladen. Probeer niet om je elektrische auto te jumpstarten, omdat dit niet effectief zal zijn.

Kunnen jumpstarters wel worden gebruikt voor elektrische auto's?

Jumpstarters kunnen worden gebruikt om de 12V accu van een elektrische auto op te laden, maar enkel voor het stroom voorzien van de accessoires en systemen in het voertuig. Dit betekent dat je met een jumpstarter de verlichting, radio, airconditioning, en andere accessoires kunt laten werken.

Echter, is belangrijk om te benadrukken dat deze methode niet voldoende is om de auto weer in beweging te krijgen, aangezien de hoofdaccu van een elektrische auto niet kan worden opgeladen met een jumpstarter.

Conclusie

Het is belangrijk om te begrijpen dat elektrische auto's niet op dezelfde manier kunnen worden gejumpstart als auto's met een verbrandingsmotor. In het geval dat de batterij van een elektrische auto leeg is, moet het voertuig worden opgeladen via een laadpaal of thuisoplader.

Hoewel jumpstarters nuttig kunnen zijn om de 12V accu van een elektrische auto op te laden, zullen ze niet voldoende energie leveren om het voertuig weer in beweging te krijgen. Het is daarom essentieel om te investeren in een goede laadinfrastructuur voor je elektrische auto en om altijd te zorgen voor voldoende lading van de accu voordat je op pad gaat.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle jumpstarters.

© 2024 Beste Jumpstarter, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten